Cytryna – owoc dodawany do herbaty, ryb i setki innych potraw. Jednak niewielu z was wpadłoby do głowy, żeby ten żółty i kwaśny owoc jeść bez niczego. Od razu można sobie wyobrazić, jak taka próba by się skończyła. Wykrzywieniem twarzy i kwasem w ustach. A jednak cytryna, mimo swojego nieprzyjemnego smaku, jest prawdziwą bombą zdrowotną, szczególnie jeśli chodzi o niedobory witaminy C. Jej brak w najgorszym przypadku może wręcz prowadzić do zachorowania na szkorbut, który w czasach wielkich odkryć geograficznych doskwierał marynarzom, i na który chorowali poszukiwacze złota w Ameryce. A do czego dzisiaj można używać cytryny poza skropieniem nią ryby? Przede wszystkim do leczenia przeziębień; miks miodu z cytryną potrafi zdziałać cuda jeśli chodzi o katar lub kaszel. Dodatkowo, woda z miodem i cytryną pita na czczo rano świetnie oczyszcza nasz organizm z toksyn. Co jeszcze? Naukowcy jednoznacznie stwierdzili, że cytryna działa zbawiennie na funkcje mózgu, zwiększając jego chłonność. Dzięki cytrynie, a główne dzięki zawartej w niej terpenie regulowana jest synteza cholesterolu w ciele człowieka, a witamina C dodatkowo wzmacnia cały system immunologiczny. Cytryny, a właściwie aromatu cytrynowego można używać również przy aromaterapii. Wystarczy pięć do dziesięciu kropel olejku eterycznego z cytryny by aktywizować działanie naszego umysłu i pamięci. Zapach cytryny i cytrusów w ogóle ma również łagodzić uczucie stresu.
Check latest article from this author !

Który lekarz jest najlepszy
16 sierpnia, 2018

To co każdy krem powinien posiadać czyli filtr
13 sierpnia, 2018

AIDS
11 sierpnia, 2018
Related Posts
Widmo długiej hospitalizacji
26 marca, 2014
Wyjątkowy dział medycyny
26 marca, 2014
Ile kosztuje zdrowie?
26 marca, 2014
Picie wody na zdrowie
26 marca, 2014
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |